maanantai 12. marraskuuta 2012

Verkon kiinnostavimmat jutut

"Miksi kiertelisit ympäri nettiä kiinnostavia juttuja etsien, kun joku on jo tehnyt työn puolestasi?" Näin mainostaa Skuuppari (Scoopinion), palvelu, joka nostaa juttuja ja tekijöitä esiin lukijoille, joiden se uskoo olevan niistä kiinnostunut. Ratkaisevaa "arvostuksessa" ei ole lukukertojen määrä vaan juttujen parissa vietetty aika. Luetuimmat toimittajat löydät täältä (syyskuu 2012).

Huom. Juttuja jaetaan vain yhteisön sallimilta hyvämaineisilta verkkosivuilta. Tavoitin Ville Sundbergin kertomaan, mitä tämä tarkoittaa. Hän on palvelun algoritmin kehittäjä.

"Sen, mitä sivuja Scoopinion seuraa, päättää viime kädessä Scoopinion-tiimi. Olemme tehneet siihen seuraavan ohjesäännön:

  • Kavereitasi ei haittaisi nähdä sivuston sisältöä.
  • Voisit näyttää sivuston äidillesi.
  • Sivustolla on toimittaja (tai toimittajia).
  • Sivustolla on enimmäkseen aikakauslehtisisältöä, uutisia, artikkeleita, toimitettuja blogipostauksia tai uutisiin liittyvää valokuva- tai videosisältöä."


  • "Käytämme sisäisesti sallittujen sivujen listasta nimitystä 'whitelist'. Whitelistin perimmäinen tarkoitus on yksityisyyden suoja - yleisesti ottaen ihmisistä tuntuu turvallisemmalta, että lukemista seurataan, kun sitä seurataan vain tietyillä sivustoilla. Kaikki 'normaalit' mediat otetaan ilman muuta mukaan. Eräs näkökohta tässä on vielä se, että uuden sivun tuominen whitelistille ei aina onnistu käden käänteessä. Skuupparin pitää esimerkiksi oppia tunnistamaan, kuka minkin jutun on kirjoittanut. Siksi whitelist laajenee hitaammin kuin haluaisimme.

    On todennäköistä, että whitelist-kriteerit tulevaisuudessa laajenevat ennemmin kuin suppenevat. Blogien lukeminen lisääntyy jatkuvasti ja samalla journalismin raja hämärtyy. Nytkin whitelistilta saattaa jo löytyä sivustoja jotka eivät täytä ohjesäännön kirjainta täysin.

    Kaiken kaikkiaan journalismin määritteleminen täysin selvin rajanvedoin on nykyään niin hankalaa, etten väitä pystyväni siihen. Kuinka ammattimaista toiminnan pitää olla ennen kuin se on journalismia? Tämä on myös yksi perustelu whitelist-ohjeen laajentamiselle vastaisuudessa. Kaikki, mikä on whitelistillä, ei välttämättä ole journalismia."

    Miten juttuja arvioidaan ja voiko toimitus nostaa omia juttujaan ylöspäin?


    "Juttujen arviointi perustuu lukemisen mittaamiseen. Systeemimme antaa joka lukukerralla arvion siitä, kuinka monta sanaa jutusta luettiin ja paljonko jäi lukematta. Kun jutulla on monta lukijaa, nämä arviot lasketaan yhteen ja saadaan jutun 'alkuperäiset pisteet'. Pisteet eivät aivan suoraan riipu luettujen sanojen summasta, mutta likimain kyllä. Tämän pistemäärän lisäksi henkilökohtaisessa suosittelussa otetaan huomioon se, kuka tai ketkä jutun ovat lukeneet. Eri käyttäjien välille lasketaan 'yhteensopivuuslukuja' joiden perusteella pisteitä painotetaan. Näin saadaan jokaiselle jutulle pistemäärä, joka riippuu lukijasta. Lisäksi suosittelussa otetaan huomioon paljon muitakin muuttujia, kuten se, milloin juttu on julkaistu.

    Toimitusten väki voi teoriassa yrittää nostaa juttujaan ylöspäin, mutta siihen ei vielä ihan muutama ihminen riitä. Lisäksi on olemassa tapoja tunnistaa virheellinen data - en voi ihan tarkalleen paljastaa, kuinka sitä teemme."

    Scoopinion sai viime vuonna Uutisraivaaja-palkinnon. Kisa on taas käynnissä ja haku päättyy 17.1.2013. Kaikille uusille ideoijille ja tuotekehittelijöille Skuupparin poppoo ohjeistaa:

    1. Osallistu rohkeasti.
    2. Tutustu muihin kilpailijoihin, auta muita sekä pyydä apua.
    3. Esittele ideaasi jarkuvasti. Se on tarpeeksi selkeä kun vanhempasi tai lapsesi ymmärtävät sen.
    4. Tiimi ratkaisee. Hyvässä tiimissä on 2 - 4 jäsentä, joilla selkeästi eri osaaminen.
    5. Fail Fast eli prototyyppi voi olla video, PowerPoint, muokattu open source softa, avoin blogi, lähes mikä tahansa, jonka avulla opit.
    6. Tee MVP eli tuote, jossa on ainoastaan välttämättömät ominaisuudet.
    7. Muokkaa konseptia kun opit lisää. Ota mallia muista.
    8. Kerää verkostoa ja käytä sitä.
    9. Etsi rahoitusta myös muualta.
    10. Pidä hauskaa ja muuta maailmaa.

    Pätee mielestäni monin osin projektiin kuin projektiin!

    10 kohdan lista lähteestä Uutisraivaaja-blogi

    Mira Halonen

    2 kommenttia:

    1. MVP = Minimum Viable Product

      Vastaa kysymykseen "mikä on nopein tapa todistaa tai hylätä tuotokseen liittyvä hypoteesi".

      Minimum viittaa ajankäytön minimoimiseen, product voi olla mikä vain tuotos.

      Käytetään keinona tehdä strategisia päätöksiä jo aikaisessa tuotoksen kehittelyvaiheessa.

      Esimerkkitapauksena pop-up-ravintola, jonka menulla testataan, onko tietynlaiselle ruokalistalle kysyntää tietyllä alueella. (osin itse ideoimani esimerkki)

      Lähde: http://www.foundersdictionary.com/mvp/

      VastaaPoista
    2. Siis millä tavalla Skuuppari nostaa juttuja ja tekijöitä esiin lukijoille? Noista Skuupparin sivun linkeistähän aukeaa verkkolehtiä, ei yksittäisiä juttuja ja toimittajia? Mä en tajua;)

      Luetuimmista toimittajista löytyy vain yksi nainen:/!

      VastaaPoista